Autor |
Wiadomość |
Kasztan
Head Admin
Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 558
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 25 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Złotów Płeć:
|
|
Z Ka$ztanem przez świat wypieków! |
|
Tutaj będę zamieszczał przepisy na moje domowe specjały modyfikowane przez pokolenia, aby uzyskać niepowtarzalny smak perfekcyjnych wypieków mojej rodziny!
Otrzymałem zgodę na publikację tych wspaniałych przysmaków przez głownego szefa kuchni (moją mamę) i odkryję przed Wami świat najwspanialszych wypieków!
Nowe przepisy będę umieszczał w tym temacie!
Życzę niepowtarzalnych doznać smakowych,
Pozdrawiam,
Ka$ztan
1. Sernik "Marysi"
Sernik Marysi to esencja sera w czystej postaci!
Żadnego gorzkiego ciasta w podstawie, żadnego psującego smak sernika lukru, żadnych rodzynków, sam wilgotny i przepyszny SER!
Chociaż wykonanie jest czasochłonne i drogie, to możecie dać przepis rodzicom i zaproponować eksperyment na najbliższe święta
PRODUKTY na 1.5kg sera:
- 1,5 kostki margaryny
- 1,5 kg twarogu (1,5kg standardowo, ja używam 1,8kg, zależy od formy)
- 3/4 kg cukru
- 9 jaj
- 9 łyżek kaszki manny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek migdałowy, cytrynowy lub pomarańczony (wg mnie najlepszy smak sernik uzyskuje po dodaniu olejku cytrynowego, w razie czego może też być odrobina soku z cytryny)
Potrzeba też makutry i pałki do ucierania
WYKONANIE (UWAGA! Do wykonania potrzeba na prawdę silnej ręki, aby wszystko dokładnie wymieszać, bo składników jest NA PRAWDĘ dużo! Najlepiej wziąć się za to w 2 osoby, do ucierania przyda się mężczyzna I PAMIĘTAJCIE! MASĘ TRZEBA UCIERAĆ ZAWSZE W JEDNĄ I TĄ SAMĄ STRONĘ!):
1) Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami z jaj
2) Ucierając dalej dodać kaszki, proszku i olejku
3) Dodać ser - ucierać (Można dodawać stopniowo po trochu dla słabszej ręki i pamiętajcie! Nie mieszać! Ucierać!)
4) Ubić pianę z odrobiną soli i dokładnie wymieszać
Piec ok. 1h 10min w piekarniku o temperaturze 150 stopni C (bez włączania termoobiegu, jeżeli macie taką opcję). Na około 2-3 minuty przed końcem pieczenia podnieść temperaturę do 180 stopni C.
Smacznego!
2. Domowy Olejak
Domowy Olejak to mięciutkie ciasto z jabłkiem. Proste, szybkie (jak na ciasto ) i tanie w wykonaniu, ale jakże pyszne.
PRODUKTY:
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jaja
- 4 łyżki oleju
- 4 duże jabłka
WYKONANIE:
Ubić na sztywko białko ze szczyptą soli.
Do ubitej piany dodawać kolejno cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia stale mieszając.
Na końcu dodać olej.
Wylać ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i kaszką.
Na wierzch ciasta ułożyć jabłka (ćwiartki).
Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni C
Smacznego!
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Kasztan dnia Wto 13:34, 24 Lut 2009, w całości zmieniany 3 razy
|
|
Pon 22:59, 23 Lut 2009 |
|
|
|
|
Pan Ciasteczko
Gaduła
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 123
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Piła Płeć:
|
|
|
|
mam konkurencje ;dd. szkoda, ze nie nazwales tematu "Kasztan - po prostu gotuj!", chociaz moze naumyslnie napisales o wypiekach, majac na mysli ciasta itp.?
czekam na kolejny zajebisty przepis od kasztana ;d
@edit
jak ten post bedzie ci przeszkadzal w temacie, to go usun
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Pan Ciasteczko dnia Wto 13:06, 24 Lut 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Wto 13:05, 24 Lut 2009 |
|
|
Kasztan
Head Admin
Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 558
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 25 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Złotów Płeć:
|
|
|
|
W tym temacie będą same wypieki Ciasta, ciasteczka, torty itp.
Luz, nie przeszkadza mi Twój post, komentujcie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Wto 13:11, 24 Lut 2009 |
|
|
Kasztan
Head Admin
Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 558
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 25 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Złotów Płeć:
|
|
|
|
Nowy przepis dodany
Następny w kolejnosci będzie Wielkanocny Mazurek Czekoladowy
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Kasztan dnia Wto 13:36, 24 Lut 2009, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Wto 13:33, 24 Lut 2009 |
|
|
Karolinka :**
Rozpisany
Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 173
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/5 Skąd: Gierałtowice Płeć:
|
|
|
|
;D;D;D )
Kasztan ... ale nas zaskakujesz !!
Skrywasz jeszcze jakieś tajemnice ??
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Wto 14:28, 24 Lut 2009 |
|
|
Kasztan
Head Admin
Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 558
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 25 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Złotów Płeć:
|
|
|
|
Pełno ;>
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Wto 14:47, 24 Lut 2009 |
|
|
MatxD
Gaduła
Dołączył: 25 Sty 2009
Posty: 90
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/5
Płeć:
|
|
|
|
no kasztanq
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Wto 19:17, 24 Lut 2009 |
|
|
FunnyGun
Nowy
Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Toruń Płeć:
|
|
Re: Z Ka$ztanem przez świat wypieków! |
|
| | Tutaj będę zamieszczał przepisy na moje domowe specjały modyfikowane przez pokolenia, aby uzyskać niepowtarzalny smak perfekcyjnych wypieków mojej rodziny!
Otrzymałem zgodę na publikację tych wspaniałych przysmaków przez głownego szefa kuchni (moją mamę) i odkryję przed Wami świat najwspanialszych wypieków!
Nowe przepisy będę umieszczał w tym temacie!
Życzę niepowtarzalnych doznać smakowych,
Pozdrawiam,
Ka$ztan
1. Sernik "Marysi"
Sernik Marysi to esencja sera w czystej postaci!
Żadnego gorzkiego ciasta w podstawie, żadnego psującego smak sernika lukru, żadnych rodzynków, sam wilgotny i przepyszny SER!
Chociaż wykonanie jest czasochłonne i drogie, to możecie dać przepis rodzicom i zaproponować eksperyment na najbliższe święta
PRODUKTY na 1.5kg sera:
- 1,5 kostki margaryny
- 1,5 kg twarogu (1,5kg standardowo, ja używam 1,8kg, zależy od formy)
- 3/4 kg cukru
- 9 jaj
- 9 łyżek kaszki manny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek migdałowy, cytrynowy lub pomarańczony (wg mnie najlepszy smak sernik uzyskuje po dodaniu olejku cytrynowego, w razie czego może też być odrobina soku z cytryny)
Potrzeba też makutry i pałki do ucierania
WYKONANIE (UWAGA! Do wykonania potrzeba na prawdę silnej ręki, aby wszystko dokładnie wymieszać, bo składników jest NA PRAWDĘ dużo! Najlepiej wziąć się za to w 2 osoby, do ucierania przyda się mężczyzna I PAMIĘTAJCIE! MASĘ TRZEBA UCIERAĆ ZAWSZE W JEDNĄ I TĄ SAMĄ STRONĘ!):
1) Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami z jaj
2) Ucierając dalej dodać kaszki, proszku i olejku
3) Dodać ser - ucierać (Można dodawać stopniowo po trochu dla słabszej ręki i pamiętajcie! Nie mieszać! Ucierać!)
4) Ubić pianę z odrobiną soli i dokładnie wymieszać
Piec ok. 1h 10min w piekarniku o temperaturze 150 stopni C (bez włączania termoobiegu, jeżeli macie taką opcję). Na około 2-3 minuty przed końcem pieczenia podnieść temperaturę do 180 stopni C.
Smacznego!
2. Domowy Olejak
Domowy Olejak to mięciutkie ciasto z jabłkiem. Proste, szybkie (jak na ciasto ) i tanie w wykonaniu, ale jakże pyszne.
PRODUKTY:
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jaja
- 4 łyżki oleju
- 4 duże jabłka
WYKONANIE:
Ubić na sztywko białko ze szczyptą soli.
Do ubitej piany dodawać kolejno cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia stale mieszając.
Na końcu dodać olej.
Wylać ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i kaszką.
Na wierzch ciasta ułożyć jabłka (ćwiartki).
Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni C
Smacznego! |
Pyszne Ciasta
... Polecam.!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Sob 9:11, 28 Mar 2009 |
|
|
Kasztan
Head Admin
Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 558
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 25 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Złotów Płeć:
|
|
|
|
Ooo próbował Pan?
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc czas na Wielkanocnego Mazurka! Dzisiaj wieczorem dodam :>
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Sob 12:20, 28 Mar 2009 |
|
|
FunnyGun
Nowy
Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Toruń Płeć:
|
|
|
|
| | Ooo próbował Pan?
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc czas na Wielkanocnego Mazurka! Dzisiaj wieczorem dodam :> |
Oczywiście ;P
Polecam Jeszcze Raz
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Nie 15:05, 29 Mar 2009 |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|